Buddystory van Tim Pottiez

Al 3 keer kreeg ik de kans om iemands buddy te zijn. Buddy is de naam die wordt gegeven aan de persoon die iemand met een beperking (noem ik vanaf nu muddy) helpt tijdens een obstacle race of ander sportief evenement. De voornaamste taak van de buddy bestaat uit het begeleiden, motiveren, steunen en helpen van de persoon met een beperking. Belangrijk is dat je samen start, gedurende heel de run samen blijft en samen finisht. Om het met enkele slogans te zeggen, we run together – we die together (OCR Belgium), leave no (wo)man behind. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend maar dat is het niet altijd. Gemiddeld ben je een stuk langer onderweg dan wanneer je alleen zou rennen. In de lente of zomer wanneer het lekker warm is, is dit vaak geen probleem maar tijdens de koude wintermaanden dien je hier als buddy toch op voorhand rekening mee te houden.

Het gebeurt vaak dat je elkaar enkel “online” kent. Het is nooit een slecht plan om op voorhand met elkaar kennis te maken en samen te trainen. Eén van de vele obstacle course training centers is hierbij de ideale locatie. Tijdens deze training leer je elkaar kennen, op elkaar in te spelen, kan je afspraken maken zoals bijvoorbeeld wanneer verwacht je hulp… Een goede communicatie tussen buddy/buddys en de muddy is van essentieel belang waarbij je goed luistert naar je muddy. Wanneer je gebruik maakt van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld touwen om een rolstoel voor te trekken is dit het ideale moment om te oefenen.

Meestal geeft de muddy aan hoeveel buddys hij/zij zoekt. Persoonlijk denk ik dat het beter is om met één buddy te veel te zijn dan te weinig. Zo kunnen zij elkaar tijdens de run afwisselen. Doorgaans kan je tijdens een obstacle run rekenen op spontane hulp van andere obstacle runners. Dat maakt onze geliefde sport zo mooi.

Tijdens de ocr sta ik als buddy volledig in het teken van de muddy. Voor mij betekent dit dat ik hem/haar zo goed mogelijk help waar hij/zij dit wilt. Het is belangrijk dat de muddy de kans krijgt om zelf obstakels te overwinnen. Soms willen we hem/haar te snel helpen of zijn we als buddy te enthousiast. Daarom is een belangrijke communicatie tussen muddy en buddy en omgekeerd belangrijk. Motiveer je muddy als hij/zij iets zelf wilt doen en gun hem/haar ook de tijd om dit op zijn/haar eigen tempo te doen. Het is de muddy zijn/haar dag en wij willen dat hij/zij voluit kan genieten van deze mooie dag. Humor of zingen tijdens de run werkt ook goed om de spirit er in te houden. Tijdens de run is het nemen van obstakels voor mezelf niet belangrijk. Het is misschien verleidelijk om zelf even snel een obstakel te overwinnen maar belangrijker is dat je ten allen tijde klaar staat voor je muddy en zorgt voor zijn/haar veiligheid. Het is belangrijk dat de muddy zich ten allen tijde veilig voelt bij zijn/haar buddys.

Sinds 2012 heb ik al heel wat ocr’s gelopen en ik kan jullie zeggen dat de 2 runs waar ik buddy was, bij mijn mooiste runs behoren. Buddy zijn is een absolute aanrader. Het is prachtig te zien hoe iemand met een beperking zijn/haar grenzen verlegt. Ons inspireert en laat zien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn. Ik heb zoveel bewondering voor hen en kijk uit naar 2017 waar ik me ook zal aanbieden als buddy!

Share this post

6 replies on “Buddystory van Tim Pottiez

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.